۱۰:۰۸ ۱۴۰۳/۰۵/۲۶
بررسی آمارهای بانک مرکزی در یک دهه اخیر نشان می‌دهد؛

دو برابر شدن سهم حساب‌های قرض‌الحسنه از نقدینگی

آخرین گزارش بانک مرکزی از وضعیت شاخص‌های پولی نشان می‌دهد که سهم سپرده‌های قرض‌الحسنه از تمام اجزای نقدینگی طی یک دهه اخیر حدودا ۲ برابر شده است.
دو برابر شدن سهم حساب‌های قرض‌الحسنه از نقدینگی
کد خبر:۴۹۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بانک مرکزی به تازگی گزارش شاخص‌های پولی خرداد ۱۴۰۳ را منتشر کرد. این گزارش نشان می‌دهد که حجم نقدینگی در پایان خرداد امسال به ۸ هزار و ۳۵۴ همت (هزار میلیارد تومان) رسیده که نسبت به خرداد سال گذشته رشد ۲۶.۸ درصدی داشته است. از کل حجم نقدینگی در پایان خرداد، معادل ۸۱۰ همت مربوط به سپرده‌های قرض‌الحسنه بوده که نسبت به خرداد سال گذشته رشد ۵۱.۹ درصدی را نشان می‌دهد.

طبق این گزارش، سهم سپرده‌های قرض‌الحسنه از کل اجزای نقدینگی در پایان خرداد امسال معادل ۹.۷ درصد بوده است. بررسی آمار‌های پولی نشان می‌دهد که سهم سپرده‌های قرض‌الحسنه از کل نقدینگی طی یک دهه اخیر صعودی بوده، به طوری که از ۴.۶ درصد در پایان سال ۹۴ به ۹.۷ درصد در پایان خرداد ۱۴۰۳ افزایش یافته است.

دو برابر شدن سهم حساب‌های قرض الحسنه از نقدینگی

رشد سهم سپرده‌های قرض‌الحسنه به دلیل خصوصیات مثبت این سپرده‌ها، آثار مثبتی برای نظام پولی و اقتصاد کلان کشور به همراه دارد. سپرده‌های قرض‌الحسنه به دلیل نداشتن بهره، هزینه‌ای برای شبکه بانکی نداشته و گسترش این سپرده‌ها می‌تواند، هزینه نظام بانکی را کاهش دهد. کاهش هزینه بانک‌ها به تدریج به کاهش مشکلات دیگری از جمله ناترازی، رشد کل‌های پولی و در نهایت کاهش تورم کمک می‌کند. علاوه بر این به دلیل خرد بودن مصارف این سپرده‌ها در قالب وام‌های قرض‌الحسنه، ریسک نکول این تسهیلات نزدیک به صفر است و در نتیجه رشد سهم سپرده‌ها و تسهیلات قرض‌الحسنه به کاهش ریسک ترازنامه شبکه بانکی منجر می‌شود. علاوه بر این، رشد سهم تسهیلات خرد، به عادلانه‌تر شدن دسترسی به اعتبارات بانکی می‌انجامد. این موارد در نهایت به کاراتر شدن سیاست‌های پولی بانک مرکزی نیز کمک می‌کند.

بررسی مواضع رئیس کل بانک مرکزی نشان می‌دهد که گسترش قرض‌الحسنه مورد حمایت سیاست‌گذار پولی کشور است. در همین رابطه محمدرضا فرزین آذر ماه سال گذشته و در آیین رونمایی از وام قرض‌الحسنه بدون کارمزد گفت: «در بانک مرکزی، بانکداری قرض‏‌الحسنه جزو اهداف ماست و در توسعه این بانکداری کوتاهی نمی‏‌کنیم تا از این طریق بتوانیم نیاز‌های خرد افراد جامعه را تامین کنیم.»

ارسال نظرات